Wanneer er geen filament uit de pen komt, dan kan de nozzle (printkop) verstopt zijn.

Om verstoppingen te voorkomen neemt u ook een kijkje bij de vraag “Hoe voorkom ik een verstopte printkop / nozzle?”

U kunt nu 2 dingen doen. De nozzle vervangen of de nozzle reinigen.
Om de nozzle te vervangen kunt u het volgende instructiefilmpje bekijken:

Om de nozzle te reinigen:

Allereerst kunt u de pen aanzetten zonder filament erin en een paar minuten laten liggen. Dan loopt de rest van het achtergebleven filament in de kop er meestal zo vloeibaar uit.

Vervolgens op lage snelheid nieuw filament invoeren (eventueel met reinigingsfilament; zeker bij wisseling tussen ABS en PLA filament, maar met gewoon filament kan ook) wat de laatste resten eruit zal drukken. Eventueel even voor- en achteruit en weer vooruit als het een hardnekkigere prop is.

Wanneer er nog filament in de pen vastzit, dient dit eerst verwijdert te worden. Wanneer dit niet meer gaat met de terugvoerknop, dan kunt u de pen openmaken volgens onderstaande stappen:

  1. Steek het bijgeleverde kleine plastic schroevendraaiertje achteraan de onderkant van de pen in de kleine uitsparing:v4_remove_back1
  2. Zet nu uw nagel in de vrijgekomen opening:v4_remove_back2
  3. Beweeg uw nagel voorzichtig naar de onderkant van de pen, eerst 1 zijde, dan de andere zijde. Er zitten 3 vast-klik-punten aan ieder zijde, die op deze wijze loskomen:v4_remove_back3
  4. Schroef met een kleine kruiskop schroevendraaier de nozzle los:

    v4_remove_nozzle
  5. Wanneer u de nozzle verwijdert komt het vastzittend filament in de regel mee naar buiten. Knip dit kort achter de nozzle af en zet de nozzle weer terug. Eventueel kunt u ook een andere nozzle plaatsen.

Wanneer er in de pen zelf filament zit, wat niet met de nozzle meekomt, probeert u dat dan met een pincet of klein tangetje te verwijderen.

Zet de pen opnieuw aan, zonder filament erin en een paar minuten laten liggen. Dan loopt de rest van het achtergebleven filament in de kop er meestal zo vloeibaar uit.

Vervolgens op lage snelheid nieuw filament invoeren (eventueel met reinigingsfilament; zeker bij wisseling tussen ABS en PLA filament, maar met gewoon filament kan ook) wat de laatste resten eruit zal drukken.
Eventueel even voor- en achteruit en weer vooruit als het een hardnekkigere prop is.

De pen is nu weer klaar voor gebruik.

Lukt dit niet, of heeft u weinig tijd, dan zijn er ook reserve nozzles verkrijgbaar.
Voor slimline pennen van voor 25-10-2016, zowel als
voor slimline pennen van na 25-10-2016.